WEEKEND IN WARSZAWA

fullsizeoutput_1632

Vi hade turen att träffa ett par underbara människor då vi var semester på Korfu i höstas.

Det har blivit lite mailkontakt sedan dess och efter lite påtryckning från dem blev det äntligen dags att träffas igen. Hemma i deras villa.

Fredag 25 maj 2018

Klockan ringer redan 03.50 och exakt 04.30 rullar bilen ut från garageuppfarten. Vi hinner åka många mil innan vi ser första bilen. Det är så lugnt och stilla och solen lyser upp vårt vackra landskap.

Vi har ingen aning om vad som väntar oss. De vet att vi reser lätt med endast handbagage så vi har valt ut kläder med omsorg. Från sköna sommarkläder till lite varmare festkläder.

Ryan Air får äran att flyga oss till Warszawa. Oj vilket litet flygplan. Sätena är i skinn och går ej att fälla. Ingen ficka i stolen framför att lägga saker i. Och så trångt i gången mellan stolarna. Jag sitter längst ut och trots att jag är smal över axlarna gick både flygvärdinnor och passagerare emot min arm hela tiden. I en broschyr som ligger på mitt säte hittar vi lite frukost. Varsin wrap med en potatisröra och en flaska vatten lyxar vi till med. Men den wrapen var allt annat än god. Och ena sidan satt fastklistrad i förpackningen för oss båda. Som tur var gick det att använda en del av den bortrivna förpackningen som kniv och skära loss det som fastnat. Aldrig mer sa vi båda om denna frukost.

Planet landar precis enligt tidtabellen och medan jag står i den alltid långa kön till tjejtoaletten kommer väskorna. Vi går ut och hoppas att känna igen Roman som ska möta upp oss på flygplatsen. Han får syn på oss först och efter kramar och hälsningsfraser går vi mot hans bil som tar oss hem till den väntande Magda. På vägen stannar vi till på Lidl och köper lite frukostbröd, ett fång rosor i alla möjliga vackra färger samt…vin…på Lidl. Det skulle vara i Sverige det.

 

fullsizeoutput_162a

Denna aprikosa färg är helt ljuvlig!

fullsizeoutput_162d

Kramar och skratt blir det då Magda möter upp oss. Vi får se vårt rum och sedan går vi husesyn. Det finns ingenstans att ställa skorna eller hänga av sig jackan innanför dörren. Nej skorna har man på sig. Fina mattor på golvet är till för att torka av skorna på. De har ett varmare och torrare klimat så skorna blir inte så lortiga som hemma. Men visst känns det konstigt! Jag reste i tunna Nike-skor och de får jag nu gå runt i. Borde tagit med mig tofflor kanske.

De har varsitt sovrum, och Magdas är bara så ljuvligt!

fullsizeoutput_15f6fullsizeoutput_15ebfullsizeoutput_15ec

Glömde tyvärr fota Romans som går turkost och rosa 🙂

 

En maffig frukost står framdukad, och vi mumsar glatt i oss. Den första frukosten på flyget var ju ingen hit. Vi väljer bland bröd och smarrigt pålägg. Då kommer Magda fram med champagneglas och Prosecco. Nu är det semester!!

fullsizeoutput_1631

Vi går ner till vårt rum och byter om. Nu blir det bilfärd och sightseeing i Warsawa och den nya delen. Efter 2:a världskriget fanns inget kvar av staden och allt är uppbyggt på nytt. Det finns minnen från Hitlers framfart och det känns i bröstet. Vilken otäck historia de bär på här! Kyrkor finns överallt. Var vi än tittar. Rad på rad ligger de och tillslut skrattar vi bara och säger: Nej men titta, en kyrka!

fullsizeoutput_1627fullsizeoutput_1630

Vi stannar till på en mysig restaurang där vi blir tillfrågade om vi vill ha frukost. NEJ skrattar vi. 2 frukostar idag räcker gott.

fullsizeoutput_162ffullsizeoutput_1628fullsizeoutput_1624

Grabbarna tar varsin polsk öl, Żywiec, jag tar ett glas Prosecco och Magda som kör väljer ett gott väldoftande fruktte. Medan vi sitter där börjar det regna. Inga paraplyer har vi. Så vi sitter kvar lite längre och pratar och inväntar solen. Men grå moln täcker himlen. Det duggar lite nu, så efter toalettbesök går vi vidare ut på stan.

Restaurangen tillhör ett hotell. Och det är så vackert. Tyvärr kommer inte allt till sin rätt här på fotona.

fullsizeoutput_160cORG_DSC01094

Ett vinotek. Finns mellan receptionen och restaurangen.

ORG_DSC01095

Trots att det är fredag är det enormt mycket folk som rör sig. På alla uteserveringar lyser vackra blommor upp.

ORG_DSC01088

Se så vackert!

fullsizeoutput_1615

 

fullsizeoutput_1610

Efter att ha avverkat några mil per fot kommer regnet. Det öser ner nu! Vi hittar en öppen port som vi räddar oss i medan vi väntar ut den värsta skuren. Jag valde ett par tunna skor som inte tål regn…det är ju sommar. I bilen får jag ta av mig skorna för att både de och fötterna ska torka till lite innan vi parkerar för att gå in i ett köpcentrum. Där går vi in i en butik för att smaka kaffe. Oj så många varianter på smaker. Och vilka läckra färger på kapslarna. Det finns muggar och tillbehör i mängder. Kaffet är gratis. Helt otroligt.

fullsizeoutput_160a

ORG_DSC01104fullsizeoutput_1613fullsizeoutput_1614

Medan de sedan går iväg för att handla mat inför kvällen så flanerar vi runt lite i butikerna. Vi hamnar bland en massa skobutiker och där får jag se på ett par skor som ropar på mig. Jag går in och provar. Vilka sköna! Perfekt klack och snygga remmar över foten. Svarta. Och torra! Jag går runt i butiken lite med de på innan jag går fram till kassan och betalar. Sedan sätter jag mig på en bänk och byter om. Ner med de våta kalla skorna i kartongen och på med de nya, torra sköna skorna!

IMG_9519

Solen kommer fram igen och jag följer med Magda och Tresure, deras hund, ut på en promenad i området. De bor i en community så det sitter vakter både vid infarten och vid ett promenadstråk. En bäck rinner igenom området och det finns planer på att anlägga en strand där i en sluttning. Hur mysigt som helst!  När vi kommer hem igen byter jag om till kjol och linne. Nu blir det Prosecco på deras balkong.

IMG_9518De har en jättevacker stor trädgård och skog bakom. Så lugnt och fridfull med grönska och fågelkvitter. Jag sätter mig sen en trappa ner i en rosa skön fåtölj med panoramafönster ut mot trädgården. Här sitter ofta Magda och läser efter en intensiv arbetsdag får jag veta. Och jag förstår henna. Nån bok behövs inte. Bara att titta ut är som meditation.

Peder kommer ner med ett glas rött vin och provsitter. Sen tar han med sig glaset ner i sovrummet för att lägga sig och vila ett tag.

fullsizeoutput_1609Jag sätter på min ljudbok och tittar upp då Magda kommer…med ett glas Prosecco. Skrattande tar jag emot glaset. Roman kommer och flyttar ett bord fram till min fåtölj.

Alltså vilka människor. De frågar hela tiden vad vi vill göra. Om vi vill äta ute eller hemma hos dem. Att sitta i deras kök är så klart mysigast, men det kanske blir jobbigt för er att lag mat? No no no. We are here to please you! Får vi till svar.

ORG_DSC01105

På kvällen kommer ett par vänner och det dukas upp lax, stora räkor och musslor i en tomatsås. Så lyxigt och så gott!

fullsizeoutput_162cORG_DSC01109fullsizeoutput_162e

fullsizeoutput_15e8

Efter mycket skratt och prat känner jag att min hjärna inte kan tänka längre. Mina engelska ord är slut, så jag tackar för mig och går ner och lägger mig. Strax efteråt bryter även de andra upp. Jag somnar direkt efter denna intensiva dag och sover gott hela natten.

Lördag 26 maj 2018

Vi vaknar av lite mysigt slammer uppe i köket. Då jag kommer på att skor ska på innan vi går upp saknar jag mina inomhustofflor ännu mer. Det är faktiskt jobbigt att gå med skor inomhus då man inte är van. Jag saknar att gå barfota. Men golven är så kalla här att det inte är nåt alternativ för mig. Strumpor har jag inte packat med så det är bara att hoppa i skorna och se glad ut.

Även idag står en maffig frukost framdukad. Oströra, lax, kapris, philadelphia, 3 sorters ostar, korvar och skinkor. Som bästa hotellfrukosten!

fullsizeoutput_162bfullsizeoutput_15e4

Idag blir det sightseeing per bil i gamla delen av Warszawa. Magda kör och Roman är bästa guiden. Han berättar om kända byggnader, vet var alla konsulat ligger men det är inte lätt att lägga allt på minnet. Däremot insuper jag alla vackra byggnader. Det är människor som håller upp tak ovan portarna på många byggnader. Stora monument. Vi stannar till vid en park och överallt finns hängmattor uppställda. Synd att det regnar i dag också, annars hade nog alla varit upptagna. I dag svajar lite i vinde, alldeles öde och tomma. Vi promenerar runt och får en enormt utsikt över en bäck som rinner under bilvägar. Högt högt upp är vi nu.

Vi blir avsläppta vid ett annat köpcentrum. Över entrén är taket gjort i blått böljande glas. Som vågor. De åker hem till Magdas mor som är sjuk och vi går och shoppar lite kläder. 2 skjortor och ett par shorts får Peder. Jag är nöjd med de skor jag köpte igår. Vi köper vatten ur en automat och går och letar efter någonstans att sitta. Men det är uppträdanden och tävlingar med hög musik ur högtalare. Så vi letar oss ut och hittar en uteservering. Där sitter vi och väntar tills Magda och Roman dyker upp.

fullsizeoutput_1633

Ikväll ska vi fira Magda, som egentligen fyller först den 30/4. De vill fira med oss och några av deras bästa vänner, på en restaurang som vi fått länk till innan och läst lite om. Rätterna består av säsongens och dagens utbud och allteftersom kvällen går suddas rätter ut och andra tillkommer i menyn. Vinet står i hyllor och du pekar ut vilket du vill ha till din maträtt. Det går även bra att gå in och köpa med sig hem. Oturligt nog regnar det ikväll så vi kan inte sitta ute i den mysiga innergården.

fullsizeoutput_1634

Jag funderade länge på vad vi skulle köpa med för present till Magda. Nåt lätt, inget skört. Till slut bestämde jag mig för att göra en ljuslykta i trä med decupage och ett stort värmeljus med decotejp.

fullsizeoutput_15dfPeder tog det som handbagage och fick förklara vad det var i tullen. Väl framme hos dem såg jag att ljuslyktan inte alls var i deras stil. För hela hemmet består av konst. Stora tavlor på de höga väggarna. Statyetter på pelare. Konst för flera miljoner. Väggarna går i turkost, rosa, orange. Och så min lilla handgjorda ljuslykta. Med romantiska rosor på. Men Magda blev så glad och alla runt bordet frågade om jag verkligen gjort den själv. Allt går att köpa, men just denna finns det endast en av. Och nu kan hon tända ljuset och tänka på mig!

Kvällen flyter på och bland deras vänner pratar en lite svenska efter att jobbat högt uppe i Sverige där solen aldrig går ner… 😉 En annan är finsk från den västra kusten och pratar flytande svenska, med finsk brytning. Han drar en roligt historia om två soldater, en norsk och en finsk. Lång är den och vi skrattar så vi viker oss runt bordet.